Marokkaans: Bnat Lalla Mnana

By , 18 augustus 2012 09:48

DE DOCHTERS VAN LALLA MNANA

(luistervaardigheid Marokkaans, geen ondertiteling)

Het succesvolle Marokkaanse toneelstuk “Bnat lalla Mnana” werd geïnspireerd door de Spaanse serie “La Casa De Bernarda Alba” van dichter en toneelschrijver Frederico Garcia Lorca. Het is van oorsprong een theaterstuk uit 1936 dat Lorca twee maanden voor zijn dood afmaakte. In Marokko is het bewerkt tot een serie van dertig televisieafleveringen, seizoen 1 is uitgezonden door de Marokkaanse televisie tijdens de Ramadan van 2012.

Seizoen 2 (30 afleveringen) is uitgezonden tijdens de Ramadan van 2013.

 

Verhaal

Het oorspronkelijke verhaal speelt zich af in het noorden van Marokko in het plaatsje Chefchaouen (Chechaouen). In deel 1 lijden vier zusjes lijden onder het gezag van hun despotische moeder. Een weduwe die vooral bang is dat de familiereputatie wordt geschonden. Ze probeert hen op allerlei manieren binnenshuis te houden, ver bij mannen vandaan. De meisjes verzetten zich hiertegen en zoeken toch hun vrijheid en onafhankelijkheid op. Hun revolte vertrekt zich op dramatische, maar ook op komische wijze.

 

Seizoen 2; vijf jaar later.

Synopsis: Lalla Mnana en haar dochters Bahia, Rhimou, Chama en Saadia hebben grote veranderingen in hun leven ondergaan.

  • Na de dood van Maria komt haar man Hamid met vervalste papieren op de proppen en eist het ouderlijk huis op.
  • Chama, inmiddels gescheiden van Imad, kan niet voorzien in haar levensbehoefte en die van haar dochtertje.
  • Jamila, een buurvrouw van Chama, profiteert van haar ellende en introduceert haar in de wereld van de drugs …
  • Ondertussen leidt Bahia een rustig leven met Kamal en aanvaardt het feit dat zij niet meer zwanger kan worden.
  • Het echtpaar heeft het zwaar te voorduren en hun huwelijk staat op instorten vanwege het mysterieuze verleden van Kamal.
  • Door de financiële problemen waarmee de gehele familie te maken krijgt besluit Rhimou  een schijnhuwelijk te accepteren. Ze trouwt met Haj Mokhtar, een rijke juwelier …

De afleveringen gunnen de kijker een blik in een Marokkaans familieleven. Scenario: Yassine Fennan.

Hoofdrolspelers: Nora Skalli, Nadia El Alami, Saâdia Azegoun, Saadia Ladib, Samia Akariou, Hind Essaâdi, Naima Elmcherki, Driss Roukhe, Abdellah Didane, Mohamed Nadit, Ahmed Naji, Adil Aba Tourab en Hansa Tamtaoui

Links afleveringen 1-15, seizoen 2. De speeltijd per aflevering bedraagt ongeveer 30 minuten.

Comments are closed